Is jouw hond bang voor vuurwerk?

De zomerdagen zijn net achter de rug en de herfst en winterperiode breekt alweer aan.
Voor we het weten zitten we weer midden in de feestdagen met Kerstmis en Oud en Nieuwjaar. Het daarbij behorende vuurwerk zorgt ieder jaar weer voor veel stress bij honden en hun eigenaren.

Waardoor ontstaat vuurwerkangst?
De knallen en flitsen prikkelen de zintuigen waarbij de hond deze ook als bedreigend ervaart. Iedere hond wordt geboren met overlevingsvaardigheden en zal deze ook willen gebruiken bij het horen en/of zien van vuurwerk. Instinctief heeft de hond de volgende keuzes, afhankelijk van de omstandigheden:
1) vechten
2) vluchten
3) verstarren
In onze huiselijke omgeving kiest de hond meestal voor een combinatie van vluchten en verstarren door zich bijvoorbeeld ergens te verstoppen en daar vooral te blijven zitten of liggen.
Niet voor niets raken veel honden tijdens Nieuwjaar zoek, omdat ze schrikken van vuurwerk en instinctief op de vlucht slaan. De hond zal dan ook niet snel reageren op je geroep om terug te komen. Wegwezen, verstoppen en daar vooral blijven is wat de hond liever zal doen.

Hoe herken je vuurwerkangst bij je hond?
Je hond kan een of meerdere symptomen vertonen bij angst voor vuurwerk, bijvoorbeeld:
Hijgen, trillen, kwijlen, piepen, janken, gapen.
Ook kun je angst bij je hond herkennen aan verwijde pupillen, een strakke blik en een lage houding.

Voorkomen is beter dan genezen
Je kunt je hond heel goed trainen om aan vuurwerk te wennen.
Begin daar wel op tijd mee. Begin november is een prima tijdstip om hier mee te starten. Je kunt aan de slag gaan met een CD met vuurwerkgeluiden. Laat de hond hier langzaam aan wennen door de CD zacht aan te zetten en een leuk spelletje met hem te doen. Zoekspelletjes zijn hier bij uitstek geschikt voor omdat de hond dan geconcentreerd bezig is en vooral zijn neus gebruikt. Zet het geluid van de CD geleidelijk aan steeds iets harder.

Verdere tips:

1) Geef de hond op de dag zelf niet teveel eten.
2) Laat je hond gerust tegen je aan liggen als hij daar behoefte aan heeft, maar ga hem niet bemoedigend toespreken en/of aaien. Jouw rustige, kalme aanwezigheid is voldoende.
3) Zorg dat de hond een plek heeft in de kamer waar hij zich terug kan trekken als hij dat zou willen. Een bench afgedekt met een deken is hier bij uitstek geschikt voor.
4) Sluit de gordijnen en zet de radio of tv iets harder.
5) Hou deuren gesloten zodat de hond niet naar buiten kan vluchten. Doe de voordeur standaard op slot, zodat deze niet per ongeluk snel kan worden geopend. Hang een briefje aan de binnenkant van de voordeur met daarop: “Let op de hond!”
6) Ga op de dag zelf vroeg met je hond wandelen op een plek waar de kans op vuurwerk minimaal is. Je kunt ook gerust de wandeling een keer overslaan en de hond in de achtertuin zijn behoefte laten doen.
7) Hou rekening met “the day after”. Op Nieuwjaarsdag kan er nog regelmatig en onverwacht vuurwerk worden afgestoken.
8) Wees alert als je met je hond gaat wandelen. Steek je hand eerst door de lus van de lijn en hou deze dan vast. Zo is kans op losrukken minimaal.
9) Als je met zijn tweeën gaat wandelen, maak dan een tweede (langere) lijn aan de hond vast en laat de tweede persoon die vasthouden. Zo heb je dubbele zekerheid.
10) Wees terughoudend met het toedienen van kalmerende medicatie. Het kan vaak het probleem eerder verergeren dan oplossen.

Iedere hond is anders en kan dus ook anders reageren op een bepaalde aanpak van de vuurwerkangst. Het is daarom belangrijk om de juiste aanpak voor jouw hond te kiezen.

Wil je meer informatie over dit onderwerp, wil je weten welke aanpak voor jouw hond het beste werkt, of wil je een afspraak maken voor hulp bij het trainen met vuurwerkangst?
Neem contact op met Top Hondenopvoeding voor een deskundig advies. Uiteraard kun je ook met alle andere vragen over het gedrag van je hond bij ons terecht.

Top Hondenopvoeding is al jaren succesvol met het oplossen van allerlei gedragsproblemen bij honden en werkt vooral bij de mensen thuis, in de vertrouwde leefomgeving van de hond.

2 reacties op “Is jouw hond bang voor vuurwerk?

 1. Het afspelen van een cd met vuurwerk geluiden gaan we zeker proberen.
  Wij weten niet of Rocky echt bang is, hij blijft constant blaffen en rondlopen!!
  Onrustig is hij alleszins!!!
  Groetjes
  Jean & Berty

 2. Kala’s eerste Nieuwjaar: zij reageerde eigenlijk niet op het vuurwerk, ze keek wel op als het knalde, maar was vrij rustig.
  Maar vorig Nieuwjaar was wat anders, piepen, janken, bibberen en willen wegkruipen waar het maar kon, ik weet niet wat ik moet doen, ik heb al geprobeerd met haar naar vuurwerkgeluid te laten luisteren, maar daar reageerde ze niet op, daar had ze helemaal geen weet van, ik hou mijn hart nu al vast tegen dat de vuurwerkdagen er aan komen……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>