Een hond aaien is niet zo vanzelfsprekend

Als je een hond wil aaien, of het nu je eigen hond is of een hond die je net hebt ontmoet, vraag het dan eerst. Vragen aan de eigenaar is belangrijk, maar nog belangrijker is het om aan de hond te vragen of hij of zij aangeraakt wil worden en vervolgens het antwoord dat je krijgt te respecteren.

Hoe vraag je een hond of hij geaaid/aangeraakt wil worden?

Honden gebruiken geen gesproken woorden, dus kunnen ze je ook niet met woorden aangeven wat ze willen. Honden hebben hun eigen gecompliceerde en genuanceerde taal. We moeten naar hun lichaamstaal kijken om te begrijpen of ze aangeraakt willen worden of niet. 

Ga gehurkt zitten met je lichaam zijwaarts naar de hond gericht op een afstand van ongeveer 2-3 meter van de hond. Maak geen oogcontact, maar probeer de hond met rustige woorden te lokken. Als hond dichterbij komt is dat een teken dat hij in jou geïnteresseerd is. Als hij op afstand blijft is dat een teken dat hij op dat moment geen contact met jou wil en dat je hem wat ruimte moet geven. Respecteer dat.

Als de hond je eenmaal benadert, doe dan nog niks maar laat de hond eerst aan je snuffelen. Dat is zijn manier van kennismaken. De hond komt namelijk in eerste instantie niet naar je toe om geaaid te worden, alleen om kennis te maken. Geef hem daar ook de tijd voor.

Daarna kun je de hond 1-2 seconden (!) rustig op de borst aaien. Wacht vervolgens even om te kijken wat hij doet. Vindt hij het wel prettig? Als de hond nog dichterbij komt, tegen je aan leunt, zachtjes tegen je hand aanduwt of op een andere manier (sociaal) contact zoekt, vertelt hij je dat hij het prettig vindt om door jou aangeraakt te worden en vraagt hij om meer. Ga dan rustig weer verder met aaien, geef hem wat hij vraagt. Als hij verstijft, wegkijkt, wegloopt of geen andere sociale lichaamstaal laat zien, stop dan met de hond aan te raken. Je hebt op dat moment niet zijn instemming om hem aan te blijven raken. Als de hond waarschuwingssignalen laat zien, zoals grommen, snauwen, uitvallen, stop dan onmiddellijk met de aanraking(en) en geef hem wat ruimte. 

Telkens als je de hond aait, stop dan regelmatig en kijk naar zijn lichaamstaal om te zien of hij wil dat je doorgaat. Als je de hond op een andere plaats van zijn lichaam aait, stop dan ook na een paar seconden en kijk of hij het nog steeds prettig vindt.

Veel honden hebben specifieke voorkeuren waar ze het liefste (of juist niet) willen worden aangeraakt. Kijk dus steeds naar zijn lichaamstaal of je hem op de juiste plaats aait of kriebelt.  

Als iemand anders je hond aait, vraag hem of haar dan om hetzelfde te doen. Kijk goed naar de lichaamstaal van je hond en corrigeer deze persoon als je merkt dat je hond de aanraking niet (meer) prettig vindt. 

Kijk ook goed of je hond het wel prettig vind als je hem bijvoorbeeld zelf wilt omhelzen of knuffelen. Let op zijn lichaamstaal. Wegkijken, aan de bek likken en de ogen dichtknijpen zijn tekenen die er op kunnen wijzen dat je hond het niet echt fijn vindt. Zorg er dan voor dat hij de ruimte krijgt die hij van je vraagt en stop gewoon met wat je aan het doen bent. 

Ouders kunnen hun kinderen ook leren om op deze wijze met honden (ook hun eigen hond!) om te gaan. Breng ze respect bij voor de hond. De hond zal jouw respect ook met respect beantwoorden. Laat een hond ook ALTIJD op de hiervoor genoemde wijze naar een kind toe komen (niet het kind naar de hond laten gaan) en respecteer de reactie van de hond. Dat voorkomt veel bijtincidenten. 

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op via de website.

Ook voor speciale oefensessies voor kinderen.

 

 

3 reacties op “Een hond aaien is niet zo vanzelfsprekend

  1. Heel goed en duidelijk uitgelegd. Hier ga ik ook enkel verder met aaien als ze met een pootje of hun neus me duidelijk maken dat ze meer willen. Honden willen ook wel eens gewoon rustig in je buurt liggen zonder ander contact.

  2. Leuk en informatief artikel. Steek er toch iedere keer weer iets van op.
    probeer nog beter op te letten, of een hond wel/niet geaaid wil worden.
    Zeker als het om vreemde honden gaat. Bij de onze weet ik wel wanneer wel of niet.

  3. Ik moet eerlijk bekennen dat ik toch wel af en toe te vlug ben met het aaien van een hond. Ik praat wel eerst met ze en let daarbij ook op hun lichaamstaal maar vergeet toch af en toe om de hond eerst aan mij te laten snuffelen en kennis te laten maken voordat ik mijn hand uitsteek om ze te aaien.

    Groetjes Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>