Angst agressie

Als een hond zich door iets of iemand bedreigd voelt, zal zijn eerste en meest veilige reactie zijn om weg te lopen van de bedreiging. Als het voor de hond niet mogelijk is om voldoende afstand te creëren tussen hemzelf en de dreiging, dan rest hem alleen nog maar overgave, in de hoop dat de bedreiging weggaat, of vechten. Afhankelijk van de situatie zal een angstige hond dus kiezen voor vluchten, onderwerpen of vechten.

De meest belangrijke oorzaken van agressief gedrag zijn angst en onzekerheid. Als de hond angstig en onzeker is en in een situatie terecht komt waarin hij ook niet geleerd heeft hoe hij hier mee om moet gaan, dan krijg je meestal een heftige reactie. Dit wordt regelmatig nog verergerd door eigenaren die hun hond in dergelijke situaties gaan bestraffen of corrigeren. Het gebrek aan de juiste opvoeding en socialisatie bij de hond is een andere belangrijke oorzaak van agressie. Een hond met zo’n achtergrond zal het doorgaans moeilijk vinden om met nieuwe dingen in zijn omgeving om te gaan, zoals andere honden, dieren, mensen, voorwerpen en geluiden.

Hoe kun je angst agressie bij een hond herkennen?

 • zich terugtrekken en angst signalen tonen, zoals in elkaar duiken, aan de lippen likken en de tanden laten zien
 • als de hond in een hoek is gedreven en nergens heen kan zal hij grommen, uitvallen, “happen” of bijten in een poging de bedreiging te verdrijven
 • honden met angst agressie kunnen zich terugtrekken als iemand hen benadert, maar ze kunnen zich omdraaien en licht naar de persoon bijten als deze wegloopt
 • angstige honden bijten vaak snel en oppervlakkig, meer met de bedoeling om af te schrikken dan om letsel toe te brengen
 • overdreven heftige reacties op “normale” situaties, schrikachtig voor geluiden, onverwachte bewegingen e.d.

Wat kun je aan angst agressie doen?

Het is belangrijk om te weten dat er geen “genezing” bestaat voor angst agressie. Gedrag kan zowel bij honden als mensen nooit worden gegarandeerd, omdat er gewoon teveel externe factoren zijn die gedrag, stemming en emotie kunnen beïnvloeden. Net als mensen kunnen ook honden simpelweg een slechte dag hebben!

Er zijn echter heel veel dingen die je kunt doen om het probleem op de juiste manier aan te pakken en voor je hond een omgeving te creëren waar hij zich veilig voelt en in harmonie kan leven.

De aanpak volgens Top Hondenopvoeding.

Omdat angst vaak voortkomt uit onzekerheid is het belangrijk om

 • de hond te laten zien dat jij de belangrijke beslissingen neemt, waardoor je jouw verantwoordelijkheid voor de groep waarin hij leeft bevestigt. We noemen dit een sociale status. Dit heeft niets te maken met “de baas”, roedelleider of alfa zijn. Je bent uitsluitend verantwoordelijk voor zijn veiligheid en gezondheid (welzijn).
 • er voor te zorgen dat je de hond gaat begrijpen en dat hij jou ook kan begrijpen (wederzijdse communicatie).
 • te zorgen voor een duidelijke structuur in huis. Maak zijn omgeving zo voorspelbaar mogelijk door de dingen steeds op dezelfde manier te doen.
 • de hond in alles het initiatief te geven. Wil hij kennismaken met een persoon of andere hond? Wil hij een vreemd voorwerp onderzoeken? Laat hem dat doen. Maar nog belangrijker is het om hem niet te dwingen als hij niet zou willen. Geef hem de keuze om weg te gaan als hij dat zou willen. Het zal zijn zelfvertrouwen versterken.
 • hem te leren dat hij die keuze ook heeft als hij buiten aan de lijn is. Een riem is geen werktuig, maar slechts een hulpmiddel om te voorkomen dat de hond zich onverwachts in een onveilige situatie wil begeven, zoals bijvoorbeeld een drukke straat oversteken.
 • de hond op zijn manier en in zijn tempo aan zijn omgeving te laten wennen. Geef hem de tijd om ergens uitgebreid te snuffelen of naar die vreemde hond in de verte te kijken. Laat de hond vooral hond zijn (basisbehoeftes).
 • de hond niet te straffen of te corrigeren. Het zal hem nog onzekerder maken. Haal hem eerst uit de voor hem bedreigende situatie en denk na waarom de hond dit gedrag vertoonde. Ga vervolgens na hoe je dit voortaan kunt voorkomen of veranderen.

De aanpak van onzeker en angstig gedrag vraagt professionele begeleiding, omdat iedere hond en iedere situatie nu eenmaal anders is. Het is ten zeerste af te raden om te gaan experimenteren met goedbedoelde adviezen van andere hondenbezitters, omdat het risico op escalatie te groot is.

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je een professioneel advies? Neem dan even contact met ons op via info@tophondenopvoeding.be of via het contactformulier op onze website www.tophondenopvoeding.com/contact.

 

 

 

 

 

 

 

 

3 reacties op “Angst agressie

 1. Voor onze hond Jairo werkt deze aanpak.
  Hij is rustiger geworden en gaat andere honden steeds meer vertrouwen.
  Natuurlijk hebben honden ook hun voorkeur voor andere honden,maar hebben wij mensen dat ook niet?
  Het gaat niet van vandaag op morgen,maar met kleine pasjes gaat het echt werken. Wij zijn Jairo veel beter gaan begrijpen en hij heeft meer vertrouwen. Wij blijven deze methode gebruiken.

 2. Hallo,
  Ik herken al deze punten in het gedrag van mijn duitse herder reu. Hij was een heel ontspannen vrolijke hond die gemakkelijk zonder riem liep. Totdat hij op 3 maanden tijd 4 keer door dezelfde hond die zonder baas dus zonder iemand die kon ingrijpen is aangevallen. Sindsdien is hij een angstige en nerveuze hond aan de riem. Hij probeert altijd eerst de aankomende hond te vermijden. Moet ik er toch met hem langs dan valt hij enorm uit. Ik krijg dit uitvallen ook niet tot nauwelijks onder controle. Als hij in een losloopgebied, dus niet aan de riem, een andere hond tegenkomt gaat dit vaak wel goed.

  • Hallo Priscilla,
   Het is een veel voorkomende oorzaak van angstagressie. De hond is door verschillende situaties heel onzeker geworden. Niet alleen over zichzelf, maar ook over het functioneren van de groep, waartoe de eigenaar ook behoort. De hond heeft niet het gevoel veilig te zijn in de groep waar hij leeft. Thuis gaat dat meestal nog wel, maar buiten zijn nu eenmaal meer prikkels en “gevaren”. De oplossing van het probleem ligt in het herstellen van het wederzijdse vertrouwen. Dat doe je door beter te leren begrijpen wat de motivatie van de hond is om bepaald gedrag te laten zien en vooral wat jij er aan kunt doen om de hond een veiliger gevoel te geven.
   Alle opleidingen van Top Hondenopvoeding zijn daar op gericht.
   Wil je weten hoe dat in jouw situatie kan werken?
   Neem dan even contact met mij op via info@tophondenopvoeding.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>